Vijesti – BiH

  Feed has no items.

Bosna i Hercegovina – Radio Slobodna Evropa / Radio Liberty Najnovije vijesti i analize iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, regiije i svijeta.

 • Ruski ansati nad nebom Bosne i Hercegovine
  on 15/10/2021 at 18:25

  U Centru za obuku Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) predstavljena su dva helikoptera, kupljena u Rusiji za potrebe Specijalne antiterorističke jedinice. Helikopteri su dio opreme koju je MUP RS kupio u posljednjih nekoliko godina.

 • Zbog entitetskog bojkota BiH bez budžeta i milionskih investicija
  by webteam@rferl.org (Predrag Zvijerac) on 15/10/2021 at 15:20

  Zastupnici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), na čijem čelu je srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Milorad Dodik, vraćaju se nakon tri mjeseca bojkota u državne parlamentarne klupe, ali samo da bi glasali za smjenu ministra odbrane Sifeta Podžića.“Kad bude sjednica 26. oktobra, mi smo u Parlamentarnoj skupštini. Ostaje finalni dogovor, ali mislim da ćemo pratiti predsjedavajućeg Savjeta ministara [Zorana Tegeltiju]”, potvrdila je za Radio Slobodna Evropa […]

 • Ko plaća najskuplje gorivo na Zapadnom Balkanu?
  by webteam@rferl.org (Berin Terović) on 15/10/2021 at 15:18
 • Imena pojedinaca i grupa sa Balkana na Fejsbukovoj ‘crnoj listi’
  by webteam@rferl.org (Dušan Komarčević) on 14/10/2021 at 16:52

  Iz američke kompanije Fejsbuk (Facebook) – koja vodi istoimenu društvenu mrežu – ove sedmice je procureo spisak „opasnih organizacija i pojedinaca“.Na listi od 100 stranica nalaze se osobe i organizacije povezane sa terorizmom, desnim ekstremizmom i raspirivanjem mržnje. Radio Slobodna Evropa (RSE) je detektovao na desetine organizacija i pojedinaca sa Zapadnog Balkana, uključujući i Srbiju.Autentičnost spiska koji je objavio portal Intercept.com, RSE je potvrđen u […]

 • Udžbeničko bh. šarenilo
  by webteam@rferl.org (Dženana Halimović, Miran Jelenek) on 14/10/2021 at 15:58

  Lobiranja autora, recenzenata i izdavača udžbenika dovela su do toga da u Federaciji Bosne i Hercegovine (BiH) svaki nastavnik u svakoj školi ima pravo da bira udžbenik po kome će te godine raditi. U drugom entitetu – Republici Srpskoj, s druge strane, o udžbeničkoj se politici brinu entitetske vlasti, a izdavač je jedan. Ko i kako “kroji” udžbeničku politiku u BiH u priči iz TV Libertija magazina Radija Slobodna Evropa (RSE).

BiH – Glas Amerike Glas Amerike emituje programe na 45, svjetskih jezika. The Voice of America is an international news and information organisation providing content for radio, television and the internet in 45 languages.