Култура – Србија

Blic online Blic online RSS – Kultura

B92 Kultura B92 Kultura

 • Три књиге у најужем избору за награду “Никола Милошевић”, одлука о добитнику 28. јануара
  on 19/01/2021 at 17:24

  У најужи избор за овогодишњу награду “Никола Милошевић”, коју додељује Радио Београд 2 за најбољу књигу у области теорије књижевности и уметности, естетике и филозофије, жири је уврстио три књиге. Одлука о добитнику награде биће донета 28. јануара.

 • Познат шири избор књига за награду “Никола Милошевић”
  on 19/01/2021 at 16:22

  У просторијама Радио Београда одржана је седница жирија за овогодишњу награду “Никола Милошевић”, коју додељује Радио Београд 2 за најбољу књигу у области теорије књижевности и уметности, естетике и филозофије.

 • Хоће ли Коларац добити статус Националне институције
  on 18/01/2021 at 05:01

  Због епидемије коронавируса и култура је морала да се прилагоди и већина догађаја организована је на Интернету. На тај начин омогућено је уметницима да одрже контакт са публиком и представе им свој рад. Међутим институције културе, каква је и Коларчева задужбина, остале су и без публике и без прихода.

 • Терапија за душу – “Твоје слике, моје песме, наше приче”
  on 17/01/2021 at 16:06

  Збирку песама “Твоје слике, моје песме, наше приче”, Снежана Кецојевић Миљевић написала је брзо, али идеја о таквој књизи у њој је живела дуго. Песме су жанровски различите, строгог или слободног стиха, тематски повезаних причом о Косову и Метохији. Стихове је низала онако како су из душе излазили, олакшавајући тегобу коју је деценијама чувала у себи о својој родној груди.

 • Упознајте Петоград – место сачињено од пет градића, чији су симболи риба, вук, медвед, свиња и сова
  on 15/01/2021 at 10:48

  Књига за децу на одређени начин носи искуство комплетног живљења писца, али прочишћенији је и мало сведенији облик целокупног знања каже Зоран Пеневски. Повод за сусрет са писцем је “Океан од папира” проглашен најбољим романом за децу и младе у протеклој години и награђен признањем Змајевих дечјих игара “Раде Обреновић”.

Avant Art Magazin Časopis za umetnost i kulturu življenja

 • Sveti Spiridon i Crkva u Trstu
  by avantart on 25/12/2020 at 18:04

  Dok deo sveta proslavlja Božić po gregorijanskom (i po Milankovićevom) kalendaru, Srpska pravoslavna crkva slavi Svetog Spiridona Čudotvorca, neobičnog svetitelja  koji je zaštitnik zanatlija, grnčara, keramičara. Legenda kaže da je Sveti Spiridon prvi načinio zemljani lonac, tako što je glinu koju je oblikovao zalivao suzama. Veruje se i da je načinio vreću, a zatim i The post Sveti Spiridon i Crkva u Trstu first appeared on Avant Art Magazin.

 • O Njegoševoj kapeli, istorijski zapisi
  by avantart on 24/12/2020 at 22:20

  црквине, f. pl. у Ловћену брдо, које се зове и Језерски врх, јер је под њим негда било језеро, у коме сад нема свагда воде, али како се мало закопа изиђе и усред љета. На Црквине Црногорци износе крсте о Тројичину дне, а садашњи је владика (Петар Петровић Његош II) ондје сазидао округлу црквицу, која се издалека види; The post O Njegoševoj kapeli, istorijski zapisi first appeared on Avant Art Magazin.

 • Kako je pašteta ujedinila Srbiju
  by avantart on 30/11/2020 at 10:03

  Ko hoće da pomogne nađe način, ko neće, nađe razlog. Ove jeseni ponovo se podigla Srbija na noge da sakuplja novac za troje dece kojima je potrebno da prime lek koji im spasava život, a koji košta preko dva miliona dolara. Anika, Minja i Oliver imaju tešku i progresivnu bolest koja im vremenom onemogućava disanje, The post Kako je pašteta ujedinila Srbiju first appeared on Avant Art Magazin.

 • Prvi patrijarh obnovljene Srpske patrijaršije
  by avantart on 12/11/2020 at 15:56

  Na današnji dan, pre sto godina, na dan Svetog kralja Milutina, izvršen je iznor prvog patrijarha obnovljene Srpske patrijaršije. Već 1919. godine, sastali su se u Beogradu episkopi i proglasili duhovno i administrativno jedistvo Srpske pravoslavne crkve. Tada je doneta odluka o obnovi Pećke patrijaršije, koja je ukinuta 1766. godine. O ovoj odluci Arhijerejskog sabora The post Prvi patrijarh obnovljene Srpske patrijaršije first appeared on Avant Art Magazin.

 • Митрополит  Амфилохий, человек-церковь
  by avantart on 01/11/2020 at 16:13

  Светлана Луганская опубликовала это интервью с ныне благословенным митрополитом Амфилохием в своей книге, созданной в рамках проекта «Планета Православия» московского издательства «Никея». После публикации на русском языке под названием «Люди сербской церкви» в 2014 году, четыре года спустя (2018), белградское издательство JASEN выпустило книгу, переведенную на сербский язык, под названием «Духовный огонь сербской церкви». С The post Митрополит  Амфилохий, человек-церковь first appeared on Avant Art Magazin.

Kultiviši se Pronađi svoju inspiraciju odmah

 • Humanitarna prodajna izložba za Aniku Manić: budimo #solidARTni ove subote!
  by Kultiviši se on 02/11/2020 at 13:37

  Humanitarna prodajna izložba za Aniku Manić: budimo #solidARTni ove subote! U Beogradu, na Dorćolu biće nastavljen niz aktivnosti sa ciljem prikupljanja pomoći za Aniku Manić. Organizuje se humanitarni bazar umetničkih dela u subotu od 11h do 18h na Dorćol Platzu, a akciji se pridružilo preko 70 lokalnih umetnika. Na bazaru ćete pronaći akvarele, grafike, printove, The post Humanitarna prodajna izložba za Aniku Manić: budimo #solidARTni ove subote! appeared first on Kultiviši se.

 • Šta je afrofuturizam i zašto je važan?
  by Kultiviši se on 23/05/2020 at 14:51

  Afrofuturizam predstavlja umetničku formu, praksu i metodologiju koja omogućava svim pripadnicima negroidne rase da vide sebe kao vodeće aktere u budućnosti, uprkos uznemiravajućoj prošlosti i sadašnjosti. Rekreiranjem istorije afričkih naroda, stvara se alternativna budućnost, koja spaja naučnu fantastiku, tehnologiju i afričku mitologiju. Umetnička dela koja nastaju u okviru ovog pravca, za cilj imaju da odgovore The post Šta je afrofuturizam i zašto je važan? appeared first on Kultiviši se.

 • Ne, serija La Casa de Papel nije remek-delo
  by Dušan Stojanović on 07/05/2020 at 15:15

  Serija La Casa de Papel (Kuća od papira) je po svemu sudeći jedan od najvećih profitera globalnog karantinskog načina života proleća gospodnjeg 2020. Dok je u godinama kada se prikazala prva sezona serija stekla zavidnu bazu fanova i mogla se smatrati apsolutnim uspehom i megahitom španske TV mreže Antena 3, pravo čudo desilo se kada The post Ne, serija La Casa de Papel nije remek-delo appeared first on Kultiviši se.

 • Zločin i kazna – kratka analiza jednog od najznačajnijih dela Dostojevskog
  by Sonja Todorović on 03/05/2020 at 19:18

  Fjodor Mihajlovič Dostojevski, slavni ruski pripovedač i romansijer, jedan je od najvećih reformatora romana. Kao rodonačelnik psihološkog romana znatno je uticao na razvoj moderne proze. Pripada visokom realizmu koji je obeležen unošenjem ideološke, etičke, religijske i filozofske problematike u književnost. Njegovo delo „Zločin i kazna“ govori o Rodionu Romanoviču Raskoljnikovu, ubistvu koje je počinio, motivima The post Zločin i kazna – kratka analiza jednog od najznačajnijih dela Dostojevskog appeared first on Kultiviši se.

 • Gogoljev Revizor – 184 godina kasnije
  by Kultiviši se on 01/05/2020 at 18:27

  Prošlo je 184 godina od nastanka Gogoljevog “Revizora” (objavljeno je 1836), ali ovo dramsko delo uspeva da opiše ono što se dešavalo, ono što se dešava i ono što će se uvek dešavati. Zato i spada u red klasika realizma i obavezna je lektira – ovo je delo koje je potrebno analizirati i pročitati da The post Gogoljev Revizor – 184 godina kasnije appeared first on Kultiviši se.