Култура – Србија

Blic online Blic online RSS – Kultura

B92 Kultura B92 Kultura

 • Nezaboravnih 5 gostovanja u seriji “Prijatelji” VIDEO
  on 19/04/2021 at 14:50

  Poznate ličnosti su redovno gostovale u jednoj od najpopularnijih humorističkih serija svih vremena – seriji “Prijatelji”.

 • Britanci u maju na koncert bez maski i distance?
  on 19/04/2021 at 13:09

  U Velikoj Britaniji uskoro bi mogao biti održan koncert na kojem publika neće morati da pazi na fizičko odstojanje.

 • Konačno se snima film “The Flash”
  on 19/04/2021 at 06:45

  Nakon dugogodišnjeg odlaganja, u Londonu je konačno počelo snimanje filma “The Flash”.

 • Izložba “Drugi svetski rat u minijaturi”
  on 18/04/2021 at 14:30

  Izložba “Drugi svetski rat u minijaturi – 80 godina od Aprilskog rata” biće održana u aprilu povodom 80 godina od događaja kojim je u Srbiji započeo Drugi svetski rat. Izložba će trajati od 1. do 24. aprila 2021. godine, u Galeriji nauke i tehnike SANU.

 • Oskar donosi nešto novo: “Gledajte sve, možda vam nešto promakne”
  on 18/04/2021 at 13:20

  Pet pesama nominovanih za ovogodišnje Oskare biće izvedeno na krovu novog muzeja Akademije filmske umetnosti i u sićušnom ribarskom gradiću na Islandu, u pokušaju producenata da osveže ceremoniju u vreme pandemije kovida 19.

 • Franšiza traje 20 godina – a sada ima i novi nastavak VIDEO
  on 18/04/2021 at 07:10

  Film “Paklene ulice 9”, najnoviji nastavak sage duge gotovo dve decenije, naći će se u bioskopima od 17. juna, a uoči premijernog prikazivanja dostupan je trejler za ovo ostvarenje, saopštila je distributerska kuća “Taramaunt”.

 • Darina uznosita gordost
  on 17/04/2021 at 10:52

  Nabrajanje životnih stanica Dare Sekulić izaziva fascinaciju: Kordunski Ljeskovac, Italija, Split, Zagreb, Sarajevo. Vlasotince i opet Sarajevo. Isto je i sa književnim nagradama. Ja je ipak pamtim po jednom lepom danu.

Avant Art Magazin Časopis za umetnost i kulturu življenja

 • Zoran Simjanović, poslednji tango
  by avantart on 13/04/2021 at 09:47

  Prokleta je ova nedelja… Kad čujete onaj izveštaj koliko je pozitivnih, testiranih, umrlih… Nekako smo svi oglulali na te izveštaje i brojeve, neprimerno je, ali kao oni davnašnji radio izveštaji o nivou vodostaja Dunava na protoku kroz našu zemlju.  A onda jedan od tih brojeva, onaj najstrašniji, umrlih, bude neko koga ste znali, ne samo The post Zoran Simjanović, poslednji tango first appeared on Avant Art Magazin.

 • Saga o južnobanatskoj ravnici i porodici Ane Zonai
  by avantart on 12/04/2021 at 15:04

  Desi se tako da vas neka knjiga obuzme i ne pušta. Pa onda još danima razmišljate zašto je to tako. Naravno da vam se to već desilo. I ne jednom. Sticaj okolnosti, lična odluka da se ne izlazi više nego što je potrebno, izbegavanje kontakata, onda i neki hladni dani, nateraju čoveka da se odmakne The post Saga o južnobanatskoj ravnici i porodici Ane Zonai first appeared on Avant Art Magazin.

 • “Ženska duša” – uspinjanje duše
  by avantart on 03/04/2021 at 09:43

  Definicija nasilja nad ženama po dokumentima UN-a, je ispoljavanje istorijski nejednakih odnosa društvenih moći IZMEĐU muškaraca i žena, koji su doveli do diskriminacije i dominacije nad ženama i do sprečavanja napretka žena. Nasilje nad ženama je prepreka u postizanju jednakosti kao i u razvitku i miru na planeti. Od spaljivanja u Salemu i mnogo pre The post “Ženska duša” – uspinjanje duše first appeared on Avant Art Magazin.

 • Topčiderski rubin – Isidora Sekulić (1877-1958)
  by avantart on 18/03/2021 at 12:56

  Institucije fondacija i legata u srpskoj kulturi postoje od davnina, ali su neretko njihov rad, svrha i delatnosti u javnosti manje poznati ili su usled sveopšte društveno-ekonomsko-političke situacije marginalizovani, čak u nekim slučajevima svedeni na borbu za opstanak. Po svojoj suštini, fondacije kulture podsećaju na vrednosti i dobra, a koja su pojedinci stvorili za svoga The post Topčiderski rubin – Isidora Sekulić (1877-1958) first appeared on Avant Art Magazin.

 • Džems Džojs, rođeni Odisej
  by avantart on 02/02/2021 at 17:02

  Džems Džojs (James Augusta Aloysius Joyce) rođen je 2. februara 1882. godine u velikoj porodici u kojoj je bio najstarije od četrnaestoro dece. Otac Džon bio je fanatčno posvećen poslu, a majka religiozna i posvećena muzici. Kada je Džojsu bilo desetak godina, očeva radnja je bankrotirala. Iste, 1891. godine, Džojs se napisao poemu o smrti Čarlsa The post Džems Džojs, rođeni Odisej first appeared on Avant Art Magazin.

Kultiviši se Pronađi svoju inspiraciju odmah

 • Crvenolom Dee Džanković
  by Kultiviši se on 15/02/2021 at 08:31

  „Crvenolom“ je instalacija napravljena od readymade predmeta na kojima je vršena intervencija bojenja u crveno, sklapanja sa drugim predmetima ili razlaganja na delove, u cilju pravljenja kutka u kome gledalac može sam da interveniše. Izložba traje do 22. februara, a možete je posetiti svakoga dana u KC Gradu od 12h do 20h. U sklopu izložbe The post Crvenolom Dee Džanković appeared first on Kultiviši se.

 • Humanitarna prodajna izložba za Aniku Manić: budimo #solidARTni ove subote!
  by Kultiviši se on 02/11/2020 at 13:37

  Humanitarna prodajna izložba za Aniku Manić: budimo #solidARTni ove subote! U Beogradu, na Dorćolu biće nastavljen niz aktivnosti sa ciljem prikupljanja pomoći za Aniku Manić. Organizuje se humanitarni bazar umetničkih dela u subotu od 11h do 18h na Dorćol Platzu, a akciji se pridružilo preko 70 lokalnih umetnika. Na bazaru ćete pronaći akvarele, grafike, printove, The post Humanitarna prodajna izložba za Aniku Manić: budimo #solidARTni ove subote! appeared first on Kultiviši se.

 • Šta je afrofuturizam i zašto je važan?
  by Kultiviši se on 23/05/2020 at 14:51

  Afrofuturizam predstavlja umetničku formu, praksu i metodologiju koja omogućava svim pripadnicima negroidne rase da vide sebe kao vodeće aktere u budućnosti, uprkos uznemiravajućoj prošlosti i sadašnjosti. Rekreiranjem istorije afričkih naroda, stvara se alternativna budućnost, koja spaja naučnu fantastiku, tehnologiju i afričku mitologiju. Umetnička dela koja nastaju u okviru ovog pravca, za cilj imaju da odgovore The post Šta je afrofuturizam i zašto je važan? appeared first on Kultiviši se.

 • Ne, serija La Casa de Papel nije remek-delo
  by Dušan Stojanović on 07/05/2020 at 15:15

  Serija La Casa de Papel (Kuća od papira) je po svemu sudeći jedan od najvećih profitera globalnog karantinskog načina života proleća gospodnjeg 2020. Dok je u godinama kada se prikazala prva sezona serija stekla zavidnu bazu fanova i mogla se smatrati apsolutnim uspehom i megahitom španske TV mreže Antena 3, pravo čudo desilo se kada The post Ne, serija La Casa de Papel nije remek-delo appeared first on Kultiviši se.

 • Zločin i kazna – kratka analiza jednog od najznačajnijih dela Dostojevskog
  by Sonja Todorović on 03/05/2020 at 19:18

  Fjodor Mihajlovič Dostojevski, slavni ruski pripovedač i romansijer, jedan je od najvećih reformatora romana. Kao rodonačelnik psihološkog romana znatno je uticao na razvoj moderne proze. Pripada visokom realizmu koji je obeležen unošenjem ideološke, etičke, religijske i filozofske problematike u književnost. Njegovo delo „Zločin i kazna“ govori o Rodionu Romanoviču Raskoljnikovu, ubistvu koje je počinio, motivima The post Zločin i kazna – kratka analiza jednog od najznačajnijih dela Dostojevskog appeared first on Kultiviši se.