Rodilo

 • Produktna berza ‒ Dnevni izveštaj za dan 16.04.2021.
  by Tomislav Jelesijević on 19/04/2021 at 12:44

  Dnevni izveštaj, produktna berza ∣ 16.04.2021. godine. Na vodećim svetskim berzama pšenica, soja i sojina sačma dan za danom beleže pozitivne cenovne trendove. Evo šta se promenilo: Izvor: Produktna berza The post Produktna berza ‒ Dnevni izveštaj za dan 16.04.2021. appeared first on Agromedia.

 • Najavljene izmene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju u sektoru poljoprivrede
  by Tomislav Jelesijević on 19/04/2021 at 11:06

  Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Branislav Nedimović najavio je krajem prošle nedelje nove izmene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju u sektoru poljoprivrede. Ministar Nedimović je ovom prilikom najavio potpunu reformu ovog zakona. Navedene izmene nalaze se u fazi pripreme koja se odvija u saradnji sa Svetskom bankom, i u planu je da porezi i The post Najavljene izmene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju u sektoru poljoprivrede appeared first on Agromedia.

 • Produžena zaštita od KOROVA i potpuno ČISTI usevi kukuruza: Preparat Coltraine
  by Tomislav Jelesijević on 18/04/2021 at 17:00

  Kompanija Adama na primeru atara gde je setva obavljena pre otprilike mesec dana prezentovala je mogućnosti preparata Coltraine. U jedinom herbicidnom tretmanu koji je primenjen došli su do sledećih zaključaka. Period kada su počeli sa primenom bio je kada je u kukuruzu osmi list već bio razvijen. „Odlučili smo da primenimo najnovije rešenje kompanije Adama. The post Produžena zaštita od KOROVA i potpuno ČISTI usevi kukuruza: Preparat Coltraine appeared first on Agromedia.

 • Najbolja rešenja za zaštitu STRNIH ŽITA: Evo preporuke kako do KOMPLETNE ZAŠTITE
  by Tomislav Jelesijević on 18/04/2021 at 16:00

  Porast temperature i padavine pozitivno utiču na useve strnih žita. U ovakvim uslovima počinju i optimalni razvoji korova i biljnih bolesti. Kako bi se efikasno delovalo kompanija Galenika Fitofarmacija preporučuje sledeće preparate. Za uspešno suzbijanje gorušice, palamide, pepeljuge i drugih korova dipl. inž. Ana Đorđević preporučuje preparat Tezis. U slučaju pojave galijuma, ambrozije i divlje The post Najbolja rešenja za zaštitu STRNIH ŽITA: Evo preporuke kako do KOMPLETNE ZAŠTITE appeared first on Agromedia.

 • Do najboljeg napretka biljke POSLE SETVE dolazi se OVIM tretmanima: Saveti kompanije Biofor System
  by Tomislav Jelesijević on 17/04/2021 at 18:00

  Kako da biljka napreduje posle setve? Kakve benefite dobija kada se koristi mikrobiološko đubrivo? Evo odgovora, a ujedno i preporuka stručnjaka kompanije Biofor System. Kako navode iz kompanije Biofor System, iz dosadašnjih primena BioGnezda u usevima kukuruza zaključeno je da seme biljke posle tretmana uspeva da ostvari brži start. „Biljka bolje koristi rezerve hraniva koje The post Do najboljeg napretka biljke POSLE SETVE dolazi se OVIM tretmanima: Saveti kompanije Biofor System appeared first on Agromedia.

 • Istražujemo ‒ Da li ove godine PROLEĆNA setva ide PO PLANU?
  by Tomislav Jelesijević on 17/04/2021 at 17:00

  Da li je prerano da se prognozira kakva će godina biti? Hoće li biti suše preko leta? Na koji način se odvija prolećna setva pokušali smo da istražimo i pitali poljoprivrednika Jovicu Jakšića iz Južnog Banata.  „Što se samih inputa tiče znamo da je ova setva skuplja nego što je bila prošlogodišnja, takođe smo imali The post Istražujemo ‒ Da li ove godine PROLEĆNA setva ide PO PLANU? appeared first on Agromedia.

 • Upoznajte zadrugu „Zelena zvezda“: Kvalitetno i ukusno, a DOMAĆE POVRĆE za koje se nadaleko čulo!
  by Tomislav Jelesijević on 17/04/2021 at 15:00

  Veliki deo povrća koje kupujete u beogradskim ili drugim domaćim marketima dolazi iz zemljoradničke zadruge „Zelena zvezda“. A da je reč o kvalitetnim i ukusnim proizvodima nema sumnje. Evo i kako izgleda njihova proizvodnja. Ova zadruga osnovana je 2010. godine, navodi direktor „Zelene zvezde“ Đorđe Micić i objašnjava da je glavni razlog bio pronalazak većih The post Upoznajte zadrugu „Zelena zvezda“: Kvalitetno i ukusno, a DOMAĆE POVRĆE za koje se nadaleko čulo! appeared first on Agromedia.

 • Svet poljoprivrede ‒ epizoda 709.
  by Tomislav Jelesijević on 17/04/2021 at 09:00

  U novoj epizodi emisije “Svet poljoprivrede” saznaćete da li prolećna setva ide po planu i kako izgleda poljoprivreda u Leskovcu. The post Svet poljoprivrede ‒ epizoda 709. appeared first on Agromedia.

 • OVA 4 faktora utiču na kvalitet LJUSKE JAJA: Kako da ona bude BOLJA?
  by Tanja Prolić, Novinar on 16/04/2021 at 15:01

  Naš sagovornik dr sc. Aleksandar Drljačić otkrio nam je koji faktori utiču na kvalitet ljuske jaja i kako proizvođači mogu uticati na iste. Na kvalitet ljuske jaja se posebno obraća pažnja na Uskrs, kada se ista farbaju. „Mnogo faktora utiče na kvalitet ljuske jaja kod koka nosilja. Ljuska jaja nam može reći sve o ishrani, The post OVA 4 faktora utiču na kvalitet LJUSKE JAJA: Kako da ona bude BOLJA? appeared first on Agromedia.

 • Produktna berza ‒ Dnevni izveštaj za dan 15.04.2021.
  by Tomislav Jelesijević on 16/04/2021 at 13:06

  Dnevni izveštaj, produktna berza ∣ 15.04.2021. godine. Na vodećim svetskim berzama pšenica, soja i sojina sačma zabeležile su pozitivne cenovne trendove. Evo šta se promenilo: Izvor: Produktna berza The post Produktna berza ‒ Dnevni izveštaj za dan 15.04.2021. appeared first on Agromedia.

Bolja Zemlja Portal i Poljoprivredna Emisija

 • Stočari očekuju zaštitu od države: Veliki gubici zbog niske cene mleka
  by Igor on 19/04/2021 at 07:46

  Proizvođači mleka očekuju da nastave razgovore sa ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem o situaciji na tržištu mleka, jer zbog ogromnog uvoza ove namirnice , za koju tvrde da je lošeg kvaliteta u odnosu na domaći proizvod , ne mogu da dobiju veću otkupnu cenu od prerađivača. Izuzetno efikasan herbicid za uskolisne korove Po velikim marketima ima The post Stočari očekuju zaštitu od države: Veliki gubici zbog niske cene mleka appeared first on Bolja Zemlja.

 • Vreme je za zaštitu voća od patogena: Ovo je preporuka
  by Igor on 19/04/2021 at 07:45

  Za područje naše zemlje se u narednim danima najavljuje višednevni kišni period koji može stvoriti povoljne uslove za infekcije različitim prouzrokovačima bolesti. Na lokalitetima gde vremenski uslovi budu dozvolili, pre najavljenih padavina, preporučuje se sprovođenje hemijskih mera zaštite, upozoravaju iz Prognozno izveštajne službe PIS. Izuzetno efikasan herbicid za uskolisne korove U zasadima koštičavog voća (breskva, The post Vreme je za zaštitu voća od patogena: Ovo je preporuka appeared first on Bolja Zemlja.

 • Ministar Nedimović: Reforma će poljoprivrednicima doneti penzije od 60.000 dinara
  by Igor on 19/04/2021 at 07:44

  Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović rekao je gostujući u Kragujevcu da to ministarstvo, zajedno sa Svetskom bankom, priprema izmene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju u sektoru poljoprivrede. – Ideja nam je da se Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju u sektoru poljoprivrede potpuno reformiše, jer je stanje u toj oblasti nezamislivo. Isti The post Ministar Nedimović: Reforma će poljoprivrednicima doneti penzije od 60.000 dinara appeared first on Bolja Zemlja.

 • SPOS upozorava pčelare: Ovo može da pokvari i najbolji med
  by Igor on 19/04/2021 at 07:44

  – U proteklih 10 meseci rada Pogona za prikupljanje i plasman meda pčelara SPOS-a „Naš med“ doo, na terenu smo videli izvestan broj nepravilnih načina čuvanja meda u skladištima pčelara, što je skoro redovno rezultovalo time da med izgubi svoja svojstva koja su jako bitna radi plasmana meda nakon dužeg čuvanja meda u neadekvatnim pre The post SPOS upozorava pčelare: Ovo može da pokvari i najbolji med appeared first on Bolja Zemlja.

 • Izuzetno efikasan herbicid za uskolisne korove
  by Ana Đorović on 16/04/2021 at 08:04

  IMATE NEDOUMICE KAKO DA ZAŠTITE VAŠ USEV? SVRATITE NA KAFU KOD AGROSAVE I SAZNAJTE SVE ŠTO VAS INTERESUJE. Ako vas muče uskolisni korovi, poput muhara, sirka, pirevine ili zubače, postoji preparat koji ih sa lakoćom suzbija. U pitanju je herbicid za uskolisne korove Flupisor. Registrovan je zvanično za useve suncokreta, soje i šećerne repe, ali The post Izuzetno efikasan herbicid za uskolisne korove appeared first on Bolja Zemlja.

 • PSSS upozorava: Ratari, sačekajte sa setvom
  by Igor on 16/04/2021 at 07:05

  Prolećna setva na severu Banata do sada je obavljena na oko 50 odsto ukupnih površina. Temperaturna kolebanja i jutarnji mrazevi svakako su ostavili trag na zemljištu, pa je preporuka stručnjaka da ratari još sačekaju sa ulaskom u parcele. Seljaci u mestu Taraš očajni: Ukinuli im skelu, traže da rade zemlju Najviše će se i ove The post PSSS upozorava: Ratari, sačekajte sa setvom appeared first on Bolja Zemlja.

 • Mnogi vinari bace i do 10 posto vina zbog ovoga
  by Igor on 16/04/2021 at 07:03

  Vinari znaju da svaka buteljka mora da ima dobar zapušač – plutani zapušači su pravi izbor. Kod primene plute moguća pojava neprijatnih mirisa u flaširanom vinu mnogo je kompleksnija nego što se misli, jer veliki broj jedinjenja doprinosi ovoj pojavi. Zbog toga se intenzivno radi na pronalaženju druge vrste zapušača koji će što bezbolnije da The post Mnogi vinari bace i do 10 posto vina zbog ovoga appeared first on Bolja Zemlja.

 • Mnogi ne znaju, ali ovaj dodatak ishrani leči sterilitet kod krava
  by Igor on 16/04/2021 at 07:01

  Koliko je jabukovo sirće korisno i lekovito dokazuju mnoge studije. Međutim, uprkos bogatstvu aminokiselina i opštem dejstvu na životinjski organizam, skoro se i ne primenjuje u našem stočarstvu. A bogat je kalijumom, u njemu nalazimo i fosfora, hlora, natrijuma, magnezijuma, kalcijuma, sumpora, gvožđa, fluora, silicijuma i tragova drugih minerala. Kako je davno izučavao američki lekar The post Mnogi ne znaju, ali ovaj dodatak ishrani leči sterilitet kod krava appeared first on Bolja Zemlja.

 • Vlada izvršila rebalans budžeta: Još 5,5 milijardi za poljprivredu
  by Igor on 16/04/2021 at 06:59

  Vlada Srbije usvojila je rebalansa ovogodišnjeg budžeta i paketa državne pomoći građanima i privredi. Seljaci u mestu Taraš očajni: Ukinuli im skelu, traže da rade zemlju Dva razloga za rebalans budžeta – nastavak ublažavanja negativnih poslednica krize izazvane epidemijom korona virusa, i izdvajanje dodatnih 88 milijardi dinara za kapitalne investicije. Dodatni novac je izdvojen i The post Vlada izvršila rebalans budžeta: Još 5,5 milijardi za poljprivredu appeared first on Bolja Zemlja.

 • Počelo podnošenje zahteva: Pčelari, prijavite se za podsticaj
  by Igor on 16/04/2021 at 06:58

  Podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje po košnici pčela počelo je 15. aprila i traje do 31. maja 2021. godine. Ovim pravilnikom bliže se propisuje način ostvarivanja prava na podsticaje u stočarstvu po košnici pčela, kao i obrazac zahteva za ostvarivanje tih podsticaja. Pravno lice, preduzetnik i fizičko lice – nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog The post Počelo podnošenje zahteva: Pčelari, prijavite se za podsticaj appeared first on Bolja Zemlja.