Rodilo

 • Bez njega se ne može zamisliti štrudla – Sve o gajenju i isplativosti MAKA
  by Svetlana M, novinar on 16/10/2021 at 18:30

  U plavičastim ili belim, sitnim zrncima nalazi se čak šezdesetak ulja i masnih kiselina koji se koriste u ishrani. Mak spada u najstarije gajene biljke – bio je poznat još u kamenom i bronzanom dobu, staroj Grčkoj, Rimu i Egiptu. To je ne samo uljana, već i vrlo važna lekovita biljka, ali se kod nas The post Bez njega se ne može zamisliti štrudla – Sve o gajenju i isplativosti MAKA appeared first on Agromedia.

 • Rod bundeve na nekim banatskim parcelama smanjen i do 50 posto
  by Tanja Prolić, Novinar on 16/10/2021 at 16:30

  Mnoge kulture su ove godine „propatile“ usled suše i visokih ekstremnih temperatura, kao i nesvakidašnjeg vremena za proleće. Ovo je rezultiralo smanjenjem prinosa, a u pojedinim slučajevima i opadanjem kvaliteta plodova. Vremenske prilike nisu poštedele ni bundevu, čiji rod je znatno umanjen u odnosu na lane. Na parcelama pod bundevom su vidljivi i simptomi bolesti Dr The post Rod bundeve na nekim banatskim parcelama smanjen i do 50 posto appeared first on Agromedia.

 • Svet poljoprivrede ‒ Epizoda 735.
  by agromedia on 16/10/2021 at 10:00

  U najnovijoj 735. epizodi Sveta poljoprivrede pogledajte da li se kineski princip permakulture može primeniti u našoj poljoprivredi, ali i za koliko su skočile cene uljarica i žitarica na berzi u odnosu na prošlu godinu. The post Svet poljoprivrede ‒ Epizoda 735. appeared first on Agromedia.

 • Pčele će vam biti zahvalne, ali i KUPUSNJAČE: Krajem ovog meseca se sadi MATIČNJAK
  by Tanja Prolić, Novinar on 16/10/2021 at 06:30

  Prijatan miris koji podseća na aromu limuna i bogatstvo cvetnog nektara odlikuju višegodišnju biljku matičnjak. Matičnjak je upravo ime dobio od reči melissa što znači med. Ova biljka koja dostiže visinu od 60 do 80 centimetara ima dobro poznata lekovita svojstva, od kojih se svakako ističu smanjenje napetosti i nesanice, kao i poboljšanje varenja. Krajem The post Pčele će vam biti zahvalne, ali i KUPUSNJAČE: Krajem ovog meseca se sadi MATIČNJAK appeared first on Agromedia.

 • Od naredne nedelje toplije | Vremenska prognoza
  by agromedia on 16/10/2021 at 06:00

  Prema prognozi, u Srbiji se za vikend očekuje oblačno i hladno, mestimično sa kišom, na planinama sa snegom, a samo na severu zemlje umereno oblačno i suvo. Od ponedeljka se očekuje postepeno smanjenje oblačnosti, prestanak padavina i manji porast temperature. Sve do sledeće nedelje temperature biti ispod proseka za ovo doba godine, a lepše vreme The post Od naredne nedelje toplije | Vremenska prognoza appeared first on Agromedia.

 • Deliblatska peščara vrvi od košnica tokom proleća – evo i zašto!
  by Tanja Prolić, Novinar on 15/10/2021 at 18:30

  U jugoistočnom delu Panonske nizije nalazi se Deliblatska peščara koja se smatra jednom od poslednjih pustinja u Evropi i jednom od najvećih kontinentalnih peščara na Starom kontinentu. Mnogi je obilaze kao turističku destinaciju, a pritom ne znaju da je ova peščara pravi dragulj za pčelare. Na ovu temu smo razgovarali sa pčelarom Tiborom Barjaktarovim iz The post Deliblatska peščara vrvi od košnica tokom proleća – evo i zašto! appeared first on Agromedia.

 • Moguće produženje roka setve jarih žita u Jablaničkom okrugu
  by Tomislav Stevanović on 15/10/2021 at 16:30

  Optimalni rok setve pšenice i drugih jarih žita tokom ove godine je 20. oktobar. Međutim u leskovačkoj Poljoprivrednoj savetodavnoj stručnoj službi mišljenja su da će taj rok biti produžen do kraja oktobra. „Ukoliko poljoprivrednici iz leskovačkog kraja ne stignu sa setvom do kraja meseca setva će se bez problema produžiti i do 15. novembra, izborom The post Moguće produženje roka setve jarih žita u Jablaničkom okrugu appeared first on Agromedia.

 • Cene MINERALNIH ĐUBRIVA i ostalog repromaterijala značajno porasle | Vesti sa Produktne berze
  by agromedia on 15/10/2021 at 12:04

  Rast cena mineralnih đubriva, novi cenovni maksimumi u tekućoj ekonomskoj godini su dešavanja koja su aktuelna na tržišnoj sceni primarnih poljoprivrednih proizvoda na novosadskoj robnoj berzi. Ukupan promet je iznosio 6.790 tona robe (+30,13%), čija je finansijska vrednost iznosila 321.425.200,00 dinara (+72,68%). Na tržištu soje, za razliku od prethodnog perioda gde je bilo malo operativne The post Cene MINERALNIH ĐUBRIVA i ostalog repromaterijala značajno porasle | Vesti sa Produktne berze appeared first on Agromedia.

 • Seme korova može da klija čak i posle SEDAM DECENIJA
  by Svetlana M, novinar on 15/10/2021 at 06:30

  Jesen uveliko korača našim baštama, povrtari ubiraju poslednje plodove, ostatke biljaka čupaju, ako su zdravi odnose u komposter, a ako su bolesni pakuju u vreće i odnose na deponiju ili ih na drugi način uništavaju. U tim ostacima nađe se i korov, koji je, zahvaljujući onim višednevnim kišama, izbujao. Baštovani, ako ste zaboravili da vas The post Seme korova može da klija čak i posle SEDAM DECENIJA appeared first on Agromedia.

 • Otac im je dao parče zemlje a danas su ove 4 sestre razvile USPEŠNU PROIZVODNJU
  by Tanja Prolić, Novinar on 14/10/2021 at 18:30

  Poljoprivredna proizvodnja je u najvećem broju slučajeva porodični posao u kome aktivno učestvuju svi radno sposobni članovi domaćinstva. Zajedničkim snagama ostvaruje se bolji prinos a samim tim i veća zarada. Četiri sestre iz okoline Subotice su došle na ideju da gaje ne toliko zastupljenu kulturu kod nas – batat, a zadovoljne učinkom planiraju da nastave The post Otac im je dao parče zemlje a danas su ove 4 sestre razvile USPEŠNU PROIZVODNJU appeared first on Agromedia.

Bolja Zemlja Portal i Poljoprivredna Emisija

 • Direkcija za robne rezerve otkupljuje merkantilni kukuruz
  by Igor on 12/10/2021 at 12:44

  Republička direkcija za robne rezerve kupuje do 23.186.458 kg merkantilnog kukuruza rod 2021. godine, objavljeno je na zvaničnom sajtu. Direkcija će kukuruz kupovati od fizičkih lica, zemljoradničkih zadruga i pravnih lica. Poljoprivredna porodična gazdinstva, zemljoradničke zadruge, ovlašćeni skladištari i pravna lica, moraju da imaju gazdinstvo koje je upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava, u skladu sa The post Direkcija za robne rezerve otkupljuje merkantilni kukuruz appeared first on Bolja Zemlja.

 • Nema potrebe da tražite dalje: Svi otvoreni konkursi na jednom mestu!
  by Igor on 12/10/2021 at 12:44

  Za poljoprivrednike je izuzetno važno da blagovremeno budu obavešteni o raznim konkursima na kojima država daje sredstva koja će im pomoći da povećaju proizvodnju i profit. Često se desi da ne saznaju na vreme za te konkurse ili da pošalju nepotpunu dokumentaciju. Kako biste to izbegli, ovo je spisak svih trenutno aktivnih konkursa, a na The post Nema potrebe da tražite dalje: Svi otvoreni konkursi na jednom mestu! appeared first on Bolja Zemlja.

 • Odličan recept za kisele krastavce u belom vinu
  by Igor on 12/10/2021 at 12:43

  Većina ljudi na svetu se slaže u jednom – kiselik krastavci su najbolja zimnica. Neko bi pomislio da tu nema šta da se oduzme ili doda, sem nekih mirođija po želji, ali ipak može. Kiseli krastavci u belom vinu su nešto što definitivno morate da probate, pa makar dve tegle da napravite za početak. Sastojci The post Odličan recept za kisele krastavce u belom vinu appeared first on Bolja Zemlja.

 • Napravite domaće aromatizovano vino koje je služeno na carskim dvorovima
  by Igor on 11/10/2021 at 06:55

  Kako se proizvodi taj čuveni Bermet? Svaki vinar ima neki tajni sastojak, ali možemo reći da veliki broj vinara ima klasični pristup. Potrebno je obezbediti sud sa velikim otvorom, da možete slagati potrebne sastojke, zapremine 100 litara. Počnite da ređate grožđe na dno i dodajte pelin (samo deo od ukupno 120 grama), ponovo red grožđa The post Napravite domaće aromatizovano vino koje je služeno na carskim dvorovima appeared first on Bolja Zemlja.

 • Loša godina za ratare: Cena pšenice jeste porasla, ali i troškovi
  by Igor on 11/10/2021 at 06:54

  Kiša i hladno vreme prekinuli su jesenje radove na njivama. Ali, posao ratarima neće pobeći kada se prolepša vreme, da obave setvu pšenice koja treba upravo u oktobru da bude posejana. Ova setva, po svoj prilici, biće jedna od skupljih u odnosu na ranije, i po cenama repromaterijala baca u senku cenu kilograma pšenice koja The post Loša godina za ratare: Cena pšenice jeste porasla, ali i troškovi appeared first on Bolja Zemlja.

 • Profesor Keserović: Proizvođači jabuke moraju da rade na kvalitetu i sortimentu ako žele da zadrže tržište
  by Igor on 11/10/2021 at 06:54

  Berba jabuka je u toku, a prve informacije ukazuju da će proizvođači imati veliku konkurenciju na inostranim tržištima. Kako je za “Politiku” rekao profesor Zoran Keserović, jedan od najvećih domaćih stručnjaka za voćarstvo, biće jako teško što se tiče prodaje, a na dobar i brz plasman kao i zadovoljavajuću cenu mogu da računaju samo proizvođači The post Profesor Keserović: Proizvođači jabuke moraju da rade na kvalitetu i sortimentu ako žele da zadrže tržište appeared first on Bolja Zemlja.

 • Stručnjak savetuje: Ovo je važno kod zimske ishrane ovaca!
  by Igor on 08/10/2021 at 09:25

  Približava se hladno vreme i zimska ishrana ovaca mora biti izbalansirana i kvalitetna. U zimskom periodu ishrana ovaca zasniva se na obrocima sastavljenih prvenstveno od kvalitetnih konzervisanih hraniva. Od konzervisanih hraniva najvažniju ulogu u ishrani ovaca zauzima kvalitetno seno trava i seno lucerke. Seno treba da bude kvalitetno tj. košeno u optimalnoj fazi razvića i The post Stručnjak savetuje: Ovo je važno kod zimske ishrane ovaca! appeared first on Bolja Zemlja.

 • Da li su borovnice voće budućnosti i šansa za naše povrtare?
  by Igor on 08/10/2021 at 09:24

  Izvoz borovnica u poslednjoj deceniji svake godine beleži rast, po godišnjoj stopi od oko 11 posto. Stalni rast izvoza biće siguran i tokom narednih pet godina i očekuje se da će svetski izvoz 2025./26. godine dostići blizu 900.000 tona, stoji u analizi holandske Rabobanke koja je donela i prognozu o plasmanu borovnice u 2022. godini The post Da li su borovnice voće budućnosti i šansa za naše povrtare? appeared first on Bolja Zemlja.

 • Zabranjuje se korišćenje kaveza za kokoške
  by Igor on 08/10/2021 at 09:24

  Dok evropske zemlje uveliko donose zakone kojima će se u potpunosti zabraniti kavezni uzgoj kokošaka nosilja, sprski farmeri ne znaju kakve im propise država priprema. U slučaju da i naša zemlja usvoji EU praksu, živinari će morati da pređu na druge sisteme ili će pak stavljati katance na farme. Zabrinuti su i plaše se da The post Zabranjuje se korišćenje kaveza za kokoške appeared first on Bolja Zemlja.

 • Zabranjen uvoz grožđa iz Severne Makedonije: Naloženo uništavanje skoro 21 tone
  by Igor on 05/10/2021 at 09:30

  Fitosanitarna inspekcija Republike Srpske zabranila je uvoz pošiljke od 20.730 kilograma svežeg grožđa poreklom iz Severne Makedonije zbog povećanog sadržaja pesticida. Prilikom redovnog pregleda pošiljke hrane biljnog porekla pri uvozu, nadležni inspektor je izvršio uzorkovanje za laboratorijsku analizu radi ispitivanja ostataka pesticida, saopšteno je iz Inspektorata Srpske. U analiziranom uzorku je utvrđeno prisustvo pesticida “fosmet” The post Zabranjen uvoz grožđa iz Severne Makedonije: Naloženo uništavanje skoro 21 tone appeared first on Bolja Zemlja.