Rodilo

 • Saznajte kakva je to biljka godži i kako ju je JEDNOSTAVNO gajiti!
  by agromedia on 21/01/2022 at 19:30

  Vladimir Milutinović objasnio nam je kakva je godži biljka, gde može da se gaji i na koji način. Zašto i vi ne biste ubirali ove zdrave plodove kod svoje kuće? The post Saznajte kakva je to biljka godži i kako ju je JEDNOSTAVNO gajiti! appeared first on Agromedia.

 • U 2022. VELIKI broj subvencija za poljoprivrednike!
  by agromedia on 21/01/2022 at 16:00

  U 2022. poljoprivrednike očekuje veliki broj subvencija na teritoriji cele Srbije. Ministarstvo poljorivrede sprovodi konkurse za dodelu podsticajnih sredstava iz različitih izvora od čega samo iz domaćeg budžeta oko 40.  IPARD 3: Konkurs za NOVE TRAKTORE Poljoprivredni proizvođači će tokom ove godine imati mogućnost da konkurišu za bespovratni novac iz evropskih pretpristupnih fondova za nabavku The post U 2022. VELIKI broj subvencija za poljoprivrednike! appeared first on Agromedia.

 • Soja i kukuruz poskupeli – U Argentini rod pšenice premašio 21,8 mil.
  by agromedia on 21/01/2022 at 13:30

  Rast cena kukuruza i soje i stabilan cenovni nivo pšenice karakterišu aktuelnosti na tržišnoj sceni primarnih poljoprivrednih proizvoda u protekloj nedelji na novosadskoj “Produktnoj berzi”. Ukupan promet je iznosio 4.725 tona robe, čija je finansijska vrednost iznosila 232.127.750 dinara. Kretanje cena kukuruza Kukuruz je tokom protekle nedelje zabeležio uzlazni trend. Usled suzdržanosti prodavaca, izostale su The post Soja i kukuruz poskupeli – U Argentini rod pšenice premašio 21,8 mil. appeared first on Agromedia.

 • Veći budžet za Kolubarski okrug: U Valjevu, Ubu i Ljigu više novca za agrar
  by Dejan Davidović, Novinar on 21/01/2022 at 11:30

  U poljoprivredu i ruralni razvoj na području Kolubarskog okruga ove godine biće uloženo 124,7 miliona dinara. Toliko je težak agrarni budžet ovdašnjih lokalnih samouprava, što je u odnosu na prethodnu godinu povećanje od 11,3 miliona dinara. Inače od ukupno izdvojenih sredstava za sektor poljoprivrede 100,9 miliona dinara biće usmereno za podsticaje poljoprivrednim gazdinstvima. Agrarni budžet The post Veći budžet za Kolubarski okrug: U Valjevu, Ubu i Ljigu više novca za agrar appeared first on Agromedia.

 • Moratorijum
  by Budimir Budo Novović, Kolumnista on 21/01/2022 at 07:00

  Samo Bog ima tapiju na večnost i neograničeno vreme.Tu moć dao bih i Suncu. Svi ostali su epizodisti i prolaznici.Među takve svrstavam i pokret „Ekološki ustanak“ čije namere su za svako uvažavanje kao i ona adresirana vladi i državi da donese zakon ili uredbu o trajnoj zabrani rudarenja litijuma na prostoru Srbije.To ih razlikuje od The post Moratorijum appeared first on Agromedia.

 • Seljaci plaćaju mineralna đubriva i do 3 PUTA SKUPLJE nego lane
  by agromedia on 20/01/2022 at 19:00

  Tokom 2021. godine, bili smo svedoci naglog rasta cena mineralnih đubriva, sa malo ili nimalo nade da će cene pasti. Astronomske cifre znatno su uticale na planiranje prolećne setve i poremetile planove za brojne proizvođače. Ipak neki naši poljoprivrednici bili su vredni i o tome mislili ranije. Nandor Kovač i Bečeja, kaže da sve što The post Seljaci plaćaju mineralna đubriva i do 3 PUTA SKUPLJE nego lane appeared first on Agromedia.

 • CINK – koristi se u ishrani svinja, a može biti koban po njih
  by agromedia on 20/01/2022 at 17:00

  Iako je upotreba cinka već odavno zamenila upotrebu antibiotika u ishrani svinja, nova istraživanja pokazuju da ovaj element može izazvati više štete nego kristi. Zato će se širom Evropske Unije zabraniti njegovo korišćenje i to najkasnije do 26. juna 2022. godine. Danas je terapeutski cink već zabranjen u nekim zemljama. Pored mogućnosti da izazovu štetne The post CINK – koristi se u ishrani svinja, a može biti koban po njih appeared first on Agromedia.

 • Kovrdžavost lista breskve – najopasnija bolest ove voćke
  by agromedia on 20/01/2022 at 12:00

  Kovrdžavost lista breskve predstavlja najprisutniju bolest breskve i nektarine. Uzročnik kovrdžavosti lista breskve je gljivica Taphrina deformans koja se razvija na zeljastim delovima biljke, a najviše posledica stvara na tek razvijenim listovima. Kako se razvija i manifestuje? Na razvitak ovog patogena utiču klimatski uslovi, a najviše joj pogoduje kišno, hladnije vreme jer se putem vodenih The post Kovrdžavost lista breskve – najopasnija bolest ove voćke appeared first on Agromedia.

 • Preventivne mere za sprečavanje mastitisa
  by agromedia on 20/01/2022 at 08:00

  Mastitis izaziva velike ekonomske gubitke uzgajivačima krava jer dolazi do dobijanja neupotrebljivog mleka i neophodnosti isključivanja bolesnih krava i njihovog lečenja. Upalu vimena uglavnom izazivaju bakterije, najčešće one iz grupa streptokoka i stafilokoka. Osim njih, na pojavu mastitisa mogu uticati i higijena objekta i opreme, kao i neadekvatna ishrana krava. Kako se ispoljava? Važno je The post Preventivne mere za sprečavanje mastitisa appeared first on Agromedia.

 • Vodič za uzgoj patuljastih ruža u otvorenom i zatvorenom prostoru
  by agromedia on 19/01/2022 at 19:00

  Patuljaste ruže predstavljaju izvrsnu dekoraciju kako u bašti, tako i u zatvorenim prostorijama ili balkonima. Različitih upečatljivih boja i malih dimenzija, patuljaste ruže mogu biti idealan izbor za ukrašavanje staza ili u kombinaciji sa niskim četinarima, ali i uneti boju u svaku prostoriju ili terasu, jer ih male dimezije čine pogodnim za uzgoj u saksiji. The post Vodič za uzgoj patuljastih ruža u otvorenom i zatvorenom prostoru appeared first on Agromedia.

Bolja Zemlja Portal i Poljoprivredna Emisija

 • Resurs zdrave hrane i mleka
  by Jovana on 21/01/2022 at 09:47

  Ove nedelje posetili smo porodičnu farmu na podnožju planine Rudnik, u mestu Belo Polje. Ugostio nas je Nikola Čarović, koji se, zajedno sa svojim ocem, bavi proizvodnjom mleka već 20 godina. Dugo su radili na selekciji i odabiru kvaliteta grla, što je dovelo do toga da su kroz poslednjih desetak godina povećali proizvodnju na 50%. The post Resurs zdrave hrane i mleka appeared first on Bolja Zemlja.

 • Četiri tačke za uspeh u uzgoju krava
  by Jovana on 20/01/2022 at 09:19

  Ekipa Bolje zemlje posetila je Nikolu Petrovića iz Lipovca, koji je ispričao porodičnu priču o mlečnom govedarstvu koja je počela još 2014.godine. Naime, Nikola je završio Poljoprivredni fakultet u Beogradu, odsek za agorekonomiju, a nakon nezadovoljstva na poslovnom mestu, pre osam godina odlučio je da uveze prve junice iz Austrije i, kasnije, Nemačke. Muške teliće The post Četiri tačke za uspeh u uzgoju krava appeared first on Bolja Zemlja.

 • Drevni način lova-sokolarstvo
  by Jovana on 20/01/2022 at 09:09

  Sokolarstvo ima bogatu istoriju i tradiciju, a zapisi govore da je ovaj drevni način lova star i oko 5000 godina. Gosti Bolje zemlje bili su Radan Bulatović, sokolar, i njegov “pričljivi” prijatelj, “Harisov” jastreb. Radan se bavi dresurom i saradnjom čoveka i ptice. Jastreb pomaže u lovu na fazane, patke, golubove, vrane, svrake i slične The post Drevni način lova-sokolarstvo appeared first on Bolja Zemlja.

 • Porodični uzgoj ovaca
  by Jovana on 19/01/2022 at 10:45

  Stanislav Adamov, poljoprivrednik, govorio je o svom iskustvu o porodičnom uzgoju ovaca, svinji i junadi. Ovaj iskusni poljoprivrednik drži oko 250 omatičenih ovaca, dok jaganjce prodaju za rasplod. Kako Stanislav objašnjava, prošle godine je bilo teško, jer je kupovina bila slaba. Ne drže pašnjake, ali svako jutro daju obrok i detelinu koju samu uzgajaju ovcama, The post Porodični uzgoj ovaca appeared first on Bolja Zemlja.

 • Ko su najbolji klijenti za rad u poljoprivrednoj proizvodnji?
  by Jovana on 19/01/2022 at 10:31

  Genetika u proizvodnji mleka i mesa je bitna za sve proizvođače mleka i mesa, kako u Srbiji, tako i u svetu. Boris Berisavljević bio je gost emisije Bolja zemlja, gde je govorio upravo o ovoj temi. U proizvodnji mleka efikasnost zavisi od genetičkog materijala. Retki su poljoprivrednici koji imaju trogodišnji plan ulaganja u genetički materijal. The post Ko su najbolji klijenti za rad u poljoprivrednoj proizvodnji? appeared first on Bolja Zemlja.

 • Kako do 50 000 e za mehanizaciju koju DAJE država?
  by Jovana on 18/01/2022 at 11:58

  Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (Uprava za agrarna plaćanja) raspisalo je Drugi javni poziv za podnošenje prijava za utvrđivanje prava na korišćenje bespovratnih sredstava u okviru Projekta za konkurentnu poljoprivredu Srbije u 2022. godini. Rok za podnošenja prijava je od 24.januara do 23.februara ove godine. Za sprovođenje Drugog javnog poziva u ovoj godini opredeljena su The post Kako do 50 000 e za mehanizaciju koju DAJE država? appeared first on Bolja Zemlja.

 • Atraktivna i perspektivna delatnost-Fitomedicina
  by Jovana on 13/01/2022 at 15:24

  Sa profesorom Bojanom Konstatinovićem sa Poljoprivrednog fakulteta razgovarali smo o fitomedicini. Ova delatnost bavi se, prvenstveno, zaštitom bilja. Fitomedicina vrlo je važna za poljoprivrednu proizvodnju i preradu, kao i za očuvanje proizvoda. Sve ovo čini je atraktivnom studentima, pa ne čudi podatak da su sva mesta za ovaj smer popunjena. Preko 100 studenata upisuje smer The post Atraktivna i perspektivna delatnost-Fitomedicina appeared first on Bolja Zemlja.

 • Alternativni sistem čuvanja koka
  by Jovana on 13/01/2022 at 15:07

  Katarina Stojadinović, inžinjerka poljoprivrede, zajedno sa svojim bratom radi u porodičnoj firmi Evrokoka iz Male Krsne. Ovaj porodični biznis može da se pohvali velikim kapacitetom proizvodnje jaja. Katarina je bivša studentkinja Poljoprivrednog fakulteta, a završila je fitomedicinu. Kako se ova firma bavi i proizvodnjom hrane, objasnila nam je da je plan zaštite žitarica pod njenom The post Alternativni sistem čuvanja koka appeared first on Bolja Zemlja.

 • Proizvodnja hrane-večna delatnost
  by Jovana on 13/01/2022 at 14:59

  Departman za ratarstvo i povrtarstvo je jedan od depratmana na Poljoprivrednom fakultetu. Profesor doktor Đođre Krstić predstavio nam je dva smera koja ovaj departman nudi. Prvi smer tiče se klasične poljoprivredne proizvodnje. Dakle, to je sama proizvodnja na njivi, gde se studenti obrazuju za inžinjere poljoprivrede i privrednu proizvodnju. Nakon završenog smera, studenti imaju širok The post Proizvodnja hrane-večna delatnost appeared first on Bolja Zemlja.

 • Porodična firma-prepreke i izazovi
  by Jovana on 11/01/2022 at 13:08

  Stefan Stojadinović, koji radi u porodičnoj firmi Evrokoka iz Male Krsne, ugostio nas je na svojoj farmi. Ova farma može da se pohvali proizvodnjom jaja, uzgojem koka nosilja, svinja, kao i proizvodnjom stočne hrane za sopstvene potrebe. Obrađuju i oko 350 hektara zemlje i žitarice kao što su soja, pšenica, kukuruz i suncokret. Zapošljavaju 35 The post Porodična firma-prepreke i izazovi appeared first on Bolja Zemlja.