Hrvatska – Sve vijesti

Najnovije Vijesti Najnovije Vijesti

Index.hr RSS Feed Index.hr RSS Feed

Dnevno.hr Dnevno.hr – Multimedijski novinarski portal. Mi smo oni koji se usude objaviti.

 • HRVATSKA VODITELJICA PRISJETILA SE ŠEŠELJA! Evo kako se ponašao 96′ u Beogradu: ‘Kako ono beše? Hrga? Ajde, Hrga upadajte, dovoljna vam je nesreća što ste Hrvatica!’
  by Valneo Kosić on 19/04/2021 at 16:29

  Bivša novinarka, voditeljica i savjetnica Kolinde Grabar-Kitarović, Mirjana Hrga prisjetila se nekoliko situacija na svom Facebook profilu u kojima je umalo izgubila život ili u kojima se bojala za život. Hrga je objasnila kako ju je na razmišljanje o tome potaknuo intervju kolege, a ona je kazala kako se nikada ne bi usudila tako ispričati Objava HRVATSKA VODITELJICA PRISJETILA SE ŠEŠELJA! Evo kako se ponašao 96′ u Beogradu: ‘Kako ono beše? Hrga? Ajde, Hrga upadajte, dovoljna vam je nesreća što ste Hrvatica!’ pojavila se prvi puta na Dnevno.hr.

 • TKO JE KRIV? Šostar za zabunu na Velesajmu krivi liječnike, oni odgovaraju: ’Informatički sustav ne radi dobro, preuzmi odgovornost’
  by Matea Vidić on 19/04/2021 at 16:23

  Nakon što su tijekom jutra ispred Zagrebačkog Velesajma snimljeni umirovljenici koji su čekali na cijepljenje koje je, kako su rekli iz iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Andrija Štampar”, tek u 14 sati, dodali su i kako su o tome obavijestili obiteljske liječnike koji su upute trebali prenijeti pacijentima. Štoviše, ravnatelj NZZJZ-a, Zvonimir Šostar, rekao je Objava TKO JE KRIV? Šostar za zabunu na Velesajmu krivi liječnike, oni odgovaraju: ’Informatički sustav ne radi dobro, preuzmi odgovornost’ pojavila se prvi puta na Dnevno.hr.

 • GRBIN ODGOVORIO BEROŠU! Naveo zašto ministar zdravstva mora otići: ‘Dragi Vili, je li to istina?’
  by Andrej Jelušić on 19/04/2021 at 16:23

  Predsjednik SDP-a Peđa Grbin je danas najavio da će s oporbenim strankama pokrenuti razgovore o postupku opoziva ministra zdravstva Vilija Beroša. Kako je naveo, razlog su brojni problemi i propusti u zdravstvenom sustavu. Na Grbinovu najavu reagirao je i sam Beroš. Rekao je da se radi o predizbornoj kampanji, a da je pravo pitanje koliko Objava GRBIN ODGOVORIO BEROŠU! Naveo zašto ministar zdravstva mora otići: ‘Dragi Vili, je li to istina?’ pojavila se prvi puta na Dnevno.hr.

 • ŽUPAN KOJEGA SU SE HDZ-OVCI ODREKLI! Otkrivena mu afera stara 20 godina, ali to nije sve
  by Iva Međugorac on 19/04/2021 at 16:23

  “Što bih se ljutio da mi kažete da sam šerif? U kaubojskim filmovima u 90 posto slučajeva šerifi su bili pozitivci”, izjavio je jedan uspješni hrvatski gradonačelnik o kolokvijalnom nazivu ‘šerif’ za lokalne čelnike. U hrvatskoj lokalnoj politici postotak pozitivaca i negativaca među ‘šerifima’ ponešto je gori nego na Divljem zapadu. Stoga, uoči izbora za Objava ŽUPAN KOJEGA SU SE HDZ-OVCI ODREKLI! Otkrivena mu afera stara 20 godina, ali to nije sve pojavila se prvi puta na Dnevno.hr.

 • DAVOR ŠUKER NE PRIČA S HRVATIMA NEGO SA ŠPANJOLCIMA: ‘Zahvaljujem se Macronu i Johnsonu, oni znaju što je nogomet’
  by Andrija Kačić Karlin on 19/04/2021 at 16:03

  Davor Šuker ne daje hrvatskim medijima intervjue, ali za španjolske medije je uvijek na raspolagnju. Nema veze, riječi predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza lako vam prenesemo, a tiču nas se, jer s idejom o osnivanju Superlige jedan od najvećih gubitnika može biti – hrvatska nogometna reprezentacija. U nedjelju navečer je 12 bogatih klubova dogovorilo osnivanje Superlige, Objava DAVOR ŠUKER NE PRIČA S HRVATIMA NEGO SA ŠPANJOLCIMA: ‘Zahvaljujem se Macronu i Johnsonu, oni znaju što je nogomet’ pojavila se prvi puta na Dnevno.hr.

 • CRNA STATISTIKA: Kriminal u vrijeme pandemije ne jenjava, porastao broj obiteljskog nasilja dok su ostala djela u padu, jedna branša opire se svemu tome!
  by Matea Vidić on 19/04/2021 at 15:36

  Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) objavilo je svoje statističko izvješće o kriminalu u prošloj godini pa napomenulo kako se isto odvijalo u kontekstu pandemije koronavirusa. U svakom slučaju, kaznenih djela nije manjkalo. Govore tako kako je prošle godine prijavljeno 53.082 kaznenih djela, a s 1306 djela na 100 tisuća stanovnika, Hrvatska je i dalje sigurna zemlja. Ističu Objava CRNA STATISTIKA: Kriminal u vrijeme pandemije ne jenjava, porastao broj obiteljskog nasilja dok su ostala djela u padu, jedna branša opire se svemu tome! pojavila se prvi puta na Dnevno.hr.

 • HDZ OTKRIO PRLJAVE DETALJE: ‘Šimunović nije mogao izaći iz stranke, on je već isključen’
  by Matea Vidić on 19/04/2021 at 15:34

  Da, donedavni HDZ-ovac, Ante Šimunović, a danas voditelj kampanje kandidatkinje za gradonačelnicu Grada Zagreba, Vesne Škare Ožbolt, nije samovoljno napustio stranku nego je iz nje izbačen, javljaju iz HDZ-a. “Gospodin Ante Šimunović već je ranije, sukladno odredbi članka 19. a u svezi čl. 11. Statuta HDZ-a zbog osobito teških povreda članskih obveza te kršenja etičkog kodeksa, Objava HDZ OTKRIO PRLJAVE DETALJE: ‘Šimunović nije mogao izaći iz stranke, on je već isključen’ pojavila se prvi puta na Dnevno.hr.

Najveće dnevne novine u Dalmaciji RSS feeds for Slobodna Dalmacija

Index.hr RSS Feed Index.hr RSS Feed

Najveće dnevne novine u Dalmaciji RSS feeds for Slobodna Dalmacija

24sata.hr aktualne vijesti 24sata.hr vijesti

Otvoreno.hr Otvoreno o svim temama…

 • Jaroslav Pecnik: Beroš je potrošna roba, partijski aparat koji se malo zaigrao
  by Matija Jakšeković on 19/04/2021 at 16:18

  Politički analitičar Jaroslav Pecnik gostovao je u Newsroomu N1 televizije, gdje je govorio o lokalnim izborima te ministru Viliju Berošu. “Prema sadašnjoj situaciji tako se doista čini i čudi me stav SDP-a i Klisovića što su tako prešli preko tih ponuda o suradnji na ljevici. Očigledno da to neće tako lako ići i bojim se The post Jaroslav Pecnik: Beroš je potrošna roba, partijski aparat koji se malo zaigrao appeared first on Otvoreno.hr.

 • WHO: Dokaz o cijepljenju produbljuje nejednakost i neravnopravnu slobodu kretanja
  by Matija Jakšeković on 19/04/2021 at 16:02

  Neovisni stručnjaci Izvanrednog odbora Svjetske zdravstvene organizacije – WHO, u priopćenju objavljenu nakon susreta prošli četvrtak, pozvali su se na ograničene dokaze o tome smanjuje li cijepljenje protiv covida-19 širenje zaraze, kao i na ‘nejednakost u svjetskoj distribuciji cjepiva’, prenosi agencija Reuters. Odbor je stoga preporučio da države uzmu obzir da dokaz o cijepljenju produbljuje The post WHO: Dokaz o cijepljenju produbljuje nejednakost i neravnopravnu slobodu kretanja appeared first on Otvoreno.hr.

 • Trpimir Goluža: Beroš je izravno optužio Plenkovića za politički kukavičluk
  by Matija Jakšeković on 19/04/2021 at 15:32

  Bivši predsjednik Hrvatske liječničke komore (HLK) Trpimir Goluža komentirao je mogući opoziv ministra zdravstva Vilija Beroša. Goluža se osvrnuo i na izjavu predsjednika Vlade Andreja Plenković koji je kazao da će nejasnoće oko platforme CijepiSe ministar Vili Beroš morati sam pojasniti. “To me jako podsjetilo na trenutke kad je branio ministra Kujundžića. Premijer obično obrani The post Trpimir Goluža: Beroš je izravno optužio Plenkovića za politički kukavičluk appeared first on Otvoreno.hr.

 • Otvorene ponude za radove na pruzi Hrvatski Leskovac – Karlovac, kineska ponuda gotovo dvostruko manja od procjene radova
  by Matija Jakšeković on 19/04/2021 at 15:06

  HŽ Infrastrukturi danas su otvorene ponude na javnom nadmetanju za radove na građevinskom i elektroenergetskom željezničkom infrastrukturnom podsustavu projekta Rekonstrukcija postojećeg i izgradnja drugog kolosijeka na dionici Hrvatski Leskovac – Karlovac. A na taj natječaj, procijenjene vrijednosti radova 2,04 milijarde kuna plus PDV, stiglo je čak 15 ponuda! Slovenski konzorcij kojeg predvodi Kolektor Koling dao The post Otvorene ponude za radove na pruzi Hrvatski Leskovac – Karlovac, kineska ponuda gotovo dvostruko manja od procjene radova appeared first on Otvoreno.hr.

 • Šimunović je već ranije isključen iz stranke zbog kršenja etičkog kodeksa
  by Matija Jakšeković on 19/04/2021 at 14:55

  Premda je danas Ante Šimunović objavio da s današnjim datumom istupa iz članstva Hrvatske demokratske zajednice, te zatražio brisanje iz evidencije, iz HDZ-a poručuju da je on već isključen iz članstva, i to zbog kršenja etičkog kodeksa. HDZ-ovAnte Šimunovićdanas je objavio da je donio odluku o napuštanju stranke i da je predao zahtjev za ispisivanjem The post Šimunović je već ranije isključen iz stranke zbog kršenja etičkog kodeksa appeared first on Otvoreno.hr.

Hrvatska – Radio Slobodna Evropa / Radio Liberty Najnovije vijesti, analize, reportaže i komentari iz Hrvatske.

 • Favoriti četiri tjedna pred lokalne izbore u Hrvatskoj
  by webteam@rferl.org (Enis Zebić) on 19/04/2021 at 14:06

  U nedjelju (16. svibnja) u 7.00 sati ujutro hrvatski građani započet će glasanje kojim će odrediti život u svojim lokalnim sredinama u sljedeće četiri godine. Birati će općinska i gradska vijeća i županijske skupštine i izravno gradonačelnike, načelnike općina i župane 20 hrvatskih županija.Prema ocjeni političkog analitičara Žarka Puhovskog u izjavi za Radio Slobodna Europa (RSE), ključno je pitanje – jesu li to doista lokalni izbori, ili je to opet jedna atomizirana varijanta nacionalnih, dakle parlamentarnih izbora.“Kada se gleda kampanja, više-manje sve navodi na pomisao da se radi o ovom drugom, pa se najveći dio predizborne propaganda ne svodi na pitanje gdje treba asfaltirati cestu, dovesti struju itd., nego se opet pojavljuju politička, svjetonazorska pitanja”, zaključuje Puhovski.Iako iskustvo navodi na zaključak da vladajuća stranka obično gubi lokalne izbore usred mandata, kaže Puhovski, ovdje se to najvjerojatnije neće desiti.Kako u tom kontekstu izgleda dinamika dviju najvećih stranaka – Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i oporbenih socijaldemokrata (SDP), “HDZ će u velikim gradovima gledati da ne prođe lošije od SDP-a”, kaže sugovornik RSE.“Po svemu sudeći, neće proći lošije. Jer, kako sada stvari stoje, SDP će dobiti svega jedan od 15 najvećih gradova u Hrvatskoj, i to Koprivnicu, i ništa drugo. Dok HDZ, koji je inače u gradovima loše prolazio, čak ima šanse i u Osijeku, što prije nije imao. A SDP bi eventualno mogao dobiti Rijeku, iako to dosta ‘visi’. A ako je i dobije, to će biti samo nastavak nečega što su već imali, a neće biti neki napredak”, pojašnjava Puhovski.Kerum ponovno hoće SplitDosadašnji HDZ-ov splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara neće po novi mandat, a najglasniji od kandidata na predstojećim izborima je bivši gradonačelnik i predsjednik Hrvatske građanske stranke Željko Kerum, čiji su vijećnici do sada bili u vladajućoj koaliciji s HDZ-om.“U Splitu bi se moglo desiti to da pobijedi Kerum, što znači da nakon pristojnog nesposobnog gradonačelnika dolazi nepristojan i nesposoban gradonačelnik, to bi bila razlika koja se može u ovom trenutku vidjeti”, uspoređuje Puhovski.Iako ga prozivaju za govor mržnje, Kerum kaže da je to samo temperament.“Kerum je provjeren! Može Kerum izletjet temperamentno i nešto reći, ali Kerum je u duši čovjek sa rezultatom, čovjek iskren, koji svaki dan razmišlja i čeka da se digne samo da nešto napravi”, opisao je novinarima Kerum sam sebe.Ni lijeva opcija nije bez izgleda, kaže Puhovski, ako Splićani glasanjem za Ivicu Puljka iz stranke “Centar” kao gradonačelnika “progutaju” činjenicu da je on u stvari politički predstavnik svoje mnogo poznatije i politički angažiranije supruge Marijane, saborske zastupnice i supredsjednice stranke “Centar”.“To u Hrvatskoj još nije nešto što se lako prihvaća”, upozorava Puhovski.U Zagrebu najviše šanse ima donedavno alternativna lista “Možemo”/”Zagreb je naš!” sa Tomislavom Tomaševićem kao kandidatom za gradonačelnika.“Vodimo pozitivnu kampanju. Mi smo potpuno uvjereni da ulazimo u drugi krug i potpuno smo uvjereni u pobjedu u drugom krugu. To i sve ankete pokazuju. Zapravo je svejedno tko će još biti u drugom krugu, a pitanje je i hoće li biti drugog kruga”, kazao je Tomašević u obraćanju novinarima.Sa druge strane, ankete sve više glasova daju i dojučerašnjoj Bandićevoj zamjenici Jeleni Pavičić Vukičević koja je kandidatkinja Bandićeve stranke za gradonačelnicu, i koja bi mogla ući u drugi krug, ako ga bude. A Damir Filipović i Joško Klisović kao kandidati HDZ-a odnosno SDP-a?“Može se očekivati da će te dvije stranke i u Zagrebu proći dosta loše, ali to se moglo očekivati već i na osnovi kandidatura, jer su oni u takozvanu ‘bitku za Zagreb’ zapravo poslali ljude koji nemaju bitnih kvalifikacija da budu načelnici najmanjeg sela”, procjenjuje Žarko Puhovski.Tko se točno bira?Na izborima 16. svibnja bira se općinska vijeća i načelnike u 428 općina, gradska vijeća i gradonačelnike u 127 gradova i glavnom gradu Zagrebu koji ima status županije i župane i županijske skupštine u 20 županija.Ako neki kandidat za načelnika općine, gradonačelnika ili župana, koje se bira izravno, ne dobije 50 posto svih izišlih birača 16. svibnja, 14 dana kasnije održat će se drugi krug izbora u kojem birači običnom većinom biraju između dva kandidata koji su u prvom krugu dobili najviše glasova.Prijedlozi lista za predstavnička tijela i kandidature za izvršnu vlast moraju u nadležna izborna povjerenstva prispjeti do ponoći, 29. travnja.Kandidati za općinske načelnike, gradonačelnike i župane moraju prikupiti potpise, od 35 u općinama do 350 stanovnika, do 5.000 u gradovima i županijama s više od 500.000 stanovnika.Političke stranke ne moraju, ali neovisne liste moraju prikupiti potpise za kandidacijske liste za vijeća i skupštine, ovisno o broju stanovnika konkretne jedinice lokalne samouprave, od 25 potpisa u općinama do 350 stanovnika do 2.500 potpisa u gradovima i županijama koje ih imaju više od pola milijuna.Kako bi se spriječilo širenje zaraze korona virusom, Hrvatski zavod za javno zdravstvo je preporučio da se potpisi prvenstveno prikupljaju na otvorenom, da građani koriste svoje olovke i nose maske, te da se poštuju opće epidemiološke mjere. 

 • Skoro tisuću postupaka protiv medija pred sudovima u Hrvatskoj
  by webteam@rferl.org (Enis Zebić) on 16/04/2021 at 14:29

  Najmanje 924 sudska postupka “teška” oko 10,5 milijuna eura vode se aktualno u Hrvatskoj protiv novinara i medija, upozorilo je Hrvatsko novinarsko društvo (HND).Početkom 2019. godine bila su u Hrvatskoj u toku 1.163 postupka po tužbama protiv medija i novinara, a u 2020. godini ta je brojka iznosila 905.“Čak 89% ispitanih medija odgovorilo da im tužbe otežavaju poslovanje, dok se 37% njih jedva ili jako teško s tim nosi. To je strašan podatak. To znači da, u principu, skoro 90% medija kaže da im to opterećuje poslovanje. Tu je najčešće riječ o malim i neprofitnim medijima, koje ovakve tužbe dovode do ruba propasti”, upozorila je glavna tajnica HND-a Ema Tarabocchia na konferenciji za medije u Zagrebu.Što je SLAPP?Tijekom 2018., 2019. i 2020. godine pravomoćno je okončano 128 kaznenih postupaka protiv novinara, stoji u izvještaju Ministarstva pravosuđa i uprave dostavljenom HND-u.U 38 slučajeva odbačena je privatna tužba ili optužnica, u 51 slučaju postupak je obustavljen, u dva slučaja donesene su odbijajuće presude, a u 25 slučajeva oslobađajuće.Osuđujuća presuda donesena je u ukupno 12 slučajeva unazad tri godine, pa iako je tek svaka deseta presuda protiv novinara osuđujuća, te tužbe umaraju i zastrašuju novinare i otežavaju njihove kontakte sa izvorima, naglasila je Ema Tarabocchia.U velikom broju ovih postupaka riječ je o SLAPP-u (Strategic lawsuit against public participation), tužbama kojima je cilj cenzurirati, zastrašiti i ušutkati kritičare opterećujući ih sudskim postupcima, ozbiljnom i opasnom mehanizmu koji ugrožava slobodu medija, ocjenjuju u HND-u.Riječi odvjetnika i novinaraZagrebačka odvjetnica Vanja Jurić, članica Stručne skupine Europske komisije za SLAPP tužbe, kazala je kako ovi podaci pokazuju da se u Hrvatskoj u stvari radi o svojevrsnoj kulturi tuženja medija, gdje tužitelji dugotrajnošću i financijskim iscrpljivanjem vrše pritiska na medije pokušavajući ih legalnim putem kazniti i zastrašiti, no istovremeno doći i do dodatnih prihoda.Kako su to u velikom broju političari i ljudi iz vlasti, neke stvari se mora iznova reći.“Tužbe nisu i ne smiju biti sredstvo zastrašivanja novinara i medija. To im nije ni društvena ni zakonska svrha. A političarima, dužnosnicima i tijelima javne vlasti stalno moramo naglašavati, pojašnjavati i osvještavati da moraju moći prihvatiti kritiku. Njihov položaj i njihova moć naprosto zahtijevaju da su podložniji kritici javnosti i medija, i to moraju moći prihvatiti”, poručila je Vanja Jurić.Novinar portala Telegram.hr Drago Hedl je, govoreći o sudskim postupcima, kazao kako suci često zovu sudske vještake kada sude, ali da im stručna pomoć nikada nije potrebna kada sude novinarima i medijima.“Nisam čuo nikada da je neki sudac od lingvista ili medijskog stručnjaka tražio vještačenje nekog teksta”, upozorio je Hedl.Potpredsjednik HND-a i urednik portal Virovitica.net Goran Gazdek kazao je kako tužbe protiv njega i njegovog portala iznose 200.000 kuna, sam portal ima proračun oko 20.000 kuna.“Ako se tužbe realiziraju, moj portal bi bio ugašen”, upozorio je Gazdek.“Medije se visokim odštetnim zahtjevima želi uništiti financijski, a ono što posebno zabrinjava je činjenica da u podizanju tužbi sudjeluju i visoki državni dužnosnici, ‘lokalni šerifi’, pa i sami suci”, dodao je predsjednik HND-a, Hrvoje Zovko.O postupcima – ukratkoNajviše postupaka, njih 479, vodi se protiv novinara i medija u izdanju nakladnika Hanza Media, koji izdaje dnevni list Jutarnji list i tjednik Globus, nakon njih po broju tužbi slijede mediji i novinari izdavača Styria sa 203 tužbe.Oni izdaju dnevnik Večernji list i dnevnik s najvećom nakladom u Hrvatskoj 24 sata, nešto preko 50 postupaka vodi se protiv portala Index.hr i njegovih novinara, a nešto ispod 50 protiv tjednika Nacional i portala Telegram.hr i njihovih novinara.U aktivnim sudskim sporovima visina tužbenih zahtjeva kreće se od nekoliko tisuća kuna do čak više od milijun kuna, dok najdulji sudski spor traje čak 12 godina.Od ukupnog broja tužbi, njih 892 se odnose na parnične postupke za naknadu štete zbog povrede časti i ugleda koji se vode protiv nakladnika, njihovih urednika i novinara zbog objavljenih tekstova i priloga, dok su trenutno aktivna 32 kaznena postupka, navodi HND.Prema službenim podacima Ministarstva pravosuđa i uprave, koje je zatražio HND, ukupan broj aktivnih kaznenih predmeta u kojima su tuženici novinari na svim sudovima u Hrvatskoj na dan 31. prosinca 2020. godine bio je 125.Također, lani je protiv novinara pokrenuto novih 489 parničnih predmeta za naknadu štete, a ukupno 840 parnica još nije riješeno.

 • Bez diskriminacije u obnovi Hrvatske nakon potresa
  by webteam@rferl.org (Enis Zebić) on 15/04/2021 at 14:33

  Tridesetogodišnja zapuštenost potresom pogođenih krajeva Sisačko –moslavačke županije, sporost u priključivanju infrastkrukture, potkapacitiranost javnih službi na lokalnoj i nacionalnoj razini – to su neke od primjedbi nevladinih udruga s terena 100 dana nakon razornog potresa. Krajem prošle 2020. godine potres je pogodio šire područje Siska, Petrinje, Gline i Hrvatske Kostajnice iznesene na okruglom stolu o ljudskim pravima u Zagrebu.Ali Nikola Puharić iz Srpskog narodnog vijeća (SNV) kaže kako oni u tom etnički izmiješanom kraju nisu primijetili diskriminaciju u pomoći i obnovi.“Ono što je bilo iznimno zanimljivo iz perspektive solidarnosti, ali i općenito iz perspektive ostvarivanja manjinskih prava i manjinskih zajednica je jedan osjećaj koji osobno gajim, a mislim da ga nekako i moja organizacija gaji, da nije došlo do nejednakog postupanja u intervencijama državnih institucija kod pružanja pomoći unesrećenima nakon potresa. Mislim da je tu zaživjela jedna vrsta visoke razine solidarnosti”, prenio je Puharić svoja iskustva s terena.Solidarnost na djeluRazdvajanja i dijeljenja po etničkoj osnovi nije bilo ne samo kod državnih instiutucija nego ni kod nevladinih udruga i spontanih inicijativa za pomoć, što Puharić ocjenjuje kao pozitivno i što je po njegovoj ocjeni ojačalo i civilno društvo i uopće društvo na potresom pogođenom području.Nevladina udruga Kuća ljudskih prava predstavila je na okruglom stolu svoj izvještaj o stanju ljudskih prava za prošlu godinu, gdje je generalno ocijenila kako je zbog epidemije i dva razorna potresa “došlo do stagnacije u većini područja ljudskih prava gdje je prijašnjih godina zabilježen pomak”. Navodi se također da su višegodišnji negativni trendovi postali još naglašeniji i izraženiji, “posebice kod ostvarivanja prava na zdravlje, na dom i adekvatne uvjete života i na rad”, kazao je programski direktor Kuće ljudskih prava Ivan Novosel:“Na društvene probleme koje je potrebno sustavno rješavati, poput netolerancije, govora mržnje, diskriminacije i nasilja te nasilja motiviranog mržnjom odgovara se površno i reaktivno, često tek nakon što eskaliraju, čime se propušta zaštiti one najranjivije u društvu. Djeca i mladi ne uče dovoljno o ljudskim pravima, jednakosti i solidarnosti, dok istovremeno raste nepovjerenje u institucije, a mogućnosti za građansku participaciju slabe”, upozorio je Novosel.Još pred pet godina istekao je nacionalni program zaštite i promocije ljudskih prava, ali se upućivanje na javno savjetovanje prijedloga novog Nacionalnog plana zaštite i promicanja ljudskih prava i suzbijanja diskriminacije za razdoblje od 2021. do 2027. godine očekuje vrlo skoro, najavio je potpredsjednik Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava Boris Milošević.“Naglasak je upravo stavljen na zaštiti i promicanju jednakosti kao najviše vrednote ustavnog poretka i suzbijanju diskriminacije u cijelom obimu, onako kako je definira Zakon o suzbijanju diskriminacije. Naglasak će biti na suzbijanju diskriminacije pri zapošljavanju onih ranjivih skupina koje su bile pogođene diskriminacijom pri zapošljavanju ii male neku vrstu socijalne isključenosti”, pobrojao je Milošević.O položaju srspke manjineŠto se tiče srpske manjine, u izvještaju navodi se kako su “govor mržnje, ekstremističke poruke i povijesni revizionizam i dalje prisutni u pojedinim marginalnim medijima, u komentarima čitatelja portala i objavama na društvenim mrežama te u obliku grafita na zgradama i javnim površinama. Pozitivna je brza rekacija pojedinih lokalnih vlasti usmjerena uklanjanju mrzilačkih grafita i poruka,” stoji u izvještaju.Upozorava se kako “nastavlja zabrinjavati sveprisutnost ustaškog znakovlja u javnosti kao najuočljivijeg primjera historijskog revizionizma, a s ustaškim simbolima i pokličima usko je povezan i govor mržnje na javnim površinama i u kontekstu sportskih događaja gdje se nerijetko otvoreno poziva na ubojstvo i nasilje prema Srbima.”Vukovar je spomenut u kontekstu odbijanja lokalnih vlasti da primijene zakonsku obavezu uvođenja srpskoj jezika i ćirilice i službenu upotrebu pored hrvatskog jezika i ćirilice, ali i niza međuetničkih fizičkih incidenata.Problemi pripadnika romske populacijeIzvještaj navodi kako su glavni problemi s kojima su se pripadnici romske populacije suočavali u kontekstu epidemije: gubitak zaposlenja, nemogućnost bavljenja neformalnim poslovima (prikupljanje sekundarnih sirovina, svakodnevni poljoprivredni poslovi), ograničeni pristup javnim službama zbog ograničenja kretanja, ograničena dostupnost zdravstvenih i socijalnih usluga, izazovi povezani sa školovanjem preko interneta, privremena nedostupnost zaštitne opreme te rizici povezani sa siromaštvom i lošim uvjetima stanovanja (mogućnost držanja socijalne distance, ograničen pristup vodi).Romska djeca i dalje pohađaju segregirano obrazovanje a nastavom na daljinu njihova prava su dodatno narušena jer nisu imala mogućnost dodatne nastave na hrvatskom jeziku,” stoji u izvještaju Kuće ljudskih prava.U dijelu o medijima spomenuto je među ostalim kako je u 2020. godini zabilježeno pet fizičkih napada na novinarke i novinare.

N1 – Feed Najnovije, točne i neovisne vijesti | N1info

 • Croatia Airlines and Zagreb Airport discuss subsidies program
  on 19/04/2021 at 16:28

  Executives of the Croatia Airlines and Zagreb Airport on Monday discussed the use of the airport’s Growth Incentive Model aimed at increasing air traffic.

 • United Airlines announces new New York-Dubrovnik route
  on 19/04/2021 at 16:23

  The US company United Airlines will fly from New York to Dubrovnik from July to October, the airline said at a news conference on Monday.

 • SDP chief: We’ll make it easier for minister Beros to step down
  on 19/04/2021 at 16:20

  Social Democratic Party (SDP) leader Pedja Grbin said on Monday that  that the opposition’s motion for a no confidence vote against Health Minister, Vili Beros, would “help Beros leave the post after he had failed to conduct reforms and no longer enjoyed the support of Prime Minister Andrej Plenkovic.”

 • PM Plenkovic: We’ll defend Beros in parliament ‘if need be’
  on 19/04/2021 at 16:16

  Croatian Prime Minister, Andrej Plenkovic, said on Monday that the parliamentary majority would defend Health Minister Vili Beros if the opposition launches a vote of no confidence due to, as the opposition claims, “numerous problems and omissions in healthcare” state agency Hina reported on Friday.

 • Šostar: Nijedna osoba koja je jutros došla, nije bila naručena
  on 19/04/2021 at 16:15

  Mnogi su građani jutros uzalud dolazili na Velesajam na cijepljenje. Naime, cijepljenje je danas počelo u 14 sata, a iz NZJZ-a su rekli da su svi liječnici obiteljske medicine dobili obavijest te da su o tome trebali obavijestiti građane. No, čini se da nisu svi dobili tu obavijest.

NACIONAL.HR on-line izdanje najutjecajnijeg političkog tjednika

Net.hr Tu počinje internet

  Feed has no items.

Nacionalno Portal kojem se vjeruje

 • Zoran Mamić želi zatvorsku kaznu odslužiti u BiH
  by Portal Nacionalno on 19/04/2021 at 15:49

  Bivši trener Dinama Zoran Mamić, osuđen za izvlačenje novca iz tog kluba, u ponedjeljak je priopćio da kaznu od četiri godine i osam mjeseci zatvora želi odslužiti u BiH. Iz susjedne države, gdje se nalazi zajedno s bratom Zdravkom koji je kao prvookrivljeni dobio 6,5 godina zatvora zbog izvlačenje 116 milijuna kuna iz Dinama, Zoran

 • HDZ: Šimunović ranije isključen iz stranke zbog teških povreda članskih obveza
  by Portal Nacionalno on 19/04/2021 at 15:08

  Iz zagrebačkog HDZ-a su priopćili da je Ante Šimunović već ranije isključen iz HDZ-a zbog povreda članskih obveza i kršenja etičkog kodeksa, pa nije mogao uputiti zahtjev za ispisom iz članstva kako je u ponedjeljak prenio medijima. “Gospodin Ante Šimunović već je ranije, sukladno odredbi članka 19., a u svezi čl. 11. Statuta HDZ-a zbog

 • Plenković o Josić, kandidatkinji za gradonačelnicu Siska: Pokazala brigu o gradu
  by Portal Nacionalno on 19/04/2021 at 14:47

  Na predstavljanju Željke Josić, kandidatkinje HDZ-a za sisačku gradonačelnicu, predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković istaknuo je u ponedjeljak kako je ona bila sjajna saborska zastupnica, pokazala je brigu za Sisak i županiju te za demografsku obnovu, što je ključna tema i za Hrvatsku. Kandidaturu za gradonačelnicu, pod motom “Sisak ima budućnost”, u tom je

 • Vinkovačka odvjetnica Nada Gagro napadnuta u uredu
  by Portal Nacionalno on 19/04/2021 at 13:54

  U svom uredu u Vinkovcima u ponedjeljak je napadnuta vinkovačka odvjetnica Nada Gagro, potvrdila je vukovarsko-srijemska policija. Po riječima glasnogovornika policijske uprave Dragoslava Živkovića do napada je došlo u uredu odvjetnice Nado Gagro u Glagoljaškoj ulici u Vinkovcima, a napadačica je uhićena i privedena. U napadu nitko nije ozlijeđen. “Riječ je o klijentelici odvjetnice Nado

 • Šuker: Nećemo dopustiti osnivačima Superlige kontrolu nad nogometom
  by Portal Nacionalno on 19/04/2021 at 13:46

  Predsjednik hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker rekao je u ponedjeljak za španjolske novine “Marca” kako UEFA neće dopustiti osnivačima Superlige da kontroliraju nogomet u Europi. “Iz UEFA-e nećemo dopustiti urušavanje nogometne piramide temeljene na solidarnosti među klubovima i među 55 europskih nogometnih saveza”, izjavio je Šuker, član izvršnog odbora UEFA-a, europske krovne nogometne organizacije. “Dvanaest

 • Akcija protiv primitivizma zahtijeva postupak protiv Aleksandra Stankovića
  by Portal Nacionalno on 19/04/2021 at 13:31

  Skupina civilnih udruga i saborskih zastupnika obratila se Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova te saborskom Odboru za ravnopravnost spolova. U dopisu ističu nedopustivo,sexističko,vulgarno ponašanje novinara državne televizije, Aleksandra Stankovića, koje odstupa od svih opće prihvaćenih pravila ponašanja u društvu. Citiraju Stankovićeve Facebook objave od 24. ožujka 2021., u kojima je krajnje vulgarno javno komunicirao sa saborskom

 • Plenković: Revitalizacijom do obnove i razvoja Sisačko-moslovačke županije
  by Portal Nacionalno on 19/04/2021 at 13:10

  Premijer Andrej Plenković najavio je u ponedjeljak da će se programom revitalizacije Sisačko-moslavačke županije omogućiti njezinu demografsku obnovu, gospodarski razvoj, socijalnu uključenost i bolju infrastrukturnu povezanost, a podupro je i projekt obnove Termi. Premijer je u Topuskom sudjelovao na sastanku Stožera civilne zaštite u dijelu koji se odnosi na otklanjanje posljedica katastrofe uzrokovane potresom na

Maxportal Slobodno je lijepo

 • Plenković o Berošu: Oporba će ga pokušati srušiti, mi ćemo to odbiti
  by maxportal on 19/04/2021 at 15:39

  Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je u Topuskom na sastanku Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske u dijelu koji se odnosi na otklanjanje posljedica katastrofe uzrokovane potresom na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije. Nakon sastanka obratio se medijima. Plenkovićse nakon sastanka zahvalio na radu članovima Stožera te pohvalio ideju brandiranja Topuskog kao destinacije zdravstvenog turizma. Source